Kleding tips voor fotoshoot

Wanneer je nieuwe foto’s wilt hebben voor op je website of social media kanalen, dan is het belangrijk dat je goed voor de dag komt!
De keuze van je kleding kan veel bijdragen aan het succes van deze foto’s.
Dus of je nu voor de camera van een kennis gaat staan, of voor de camera van een professionele fotograaf, kies altijd de juiste kleding!
Vandaar dat dit artikel over het kiezen van je kleding voor je fotoshoot.


Kies de beste kleding voor je fotoshoot:

 1. Kies kleding voor je fotoshoot waar jij je prettig in voelt. Kleding die niet fijn zit zorgt ervoor dat je moeilijker zult ontspannen tijdens de fotoshoot en dat zal te zien zijn in de foto’s.
 2. Kies kleding die past bij wat je uit wilt stralen. Wil je dus professioneel overkomen, kies dan voor een pantalon met een mooie blouse of jasje. Voor de mannen is een pak met een mooi overhemd ook altijd een geslaagde combinatie om professioneel over te komen op de foto’s. Een stropdas is niet altijd nodig.
 3. Kies iets dat tijdloos is. Dat is misschien niet iets waar je direct aan denkt, maar het is wel zo leuk als je je niet dood schaamt als je de foto’s terug kijkt over tien jaar. Het is daarom slim om voor een ‘veilige’ keus te gaan, een outfit die niet heel uitgesproken is, en waarvan je over tien jaar ook nog snapt waarom je dat ooit hebt aangetrokken.
 4. Kies een kleur die bij je past. Bijvoorbeeld je favoriete kleur of een kleur die bij de huisstijl van je bedrijf past. Geheel in 1 kleur is niet aan te raden, omdat dan alles in elkaar over gaat lopen.
 5. Kies geen kleuren die vloeken met elkaar. Als de kleuren voor het oog al vloeken, dan doen ze dat ook op je foto’s. Kies dus kleuren die mooi bij elkaar passen. Wit, zwart of blauw zijn altijd goede kleuren om mee te combineren!
 6. Zorg voor bijpassend ondergoed. Kies je voor meerdere outfits van verschillende kleuren, zorg ervoor dat je ook bijpassende ondergoed meeneemt.
 7. Kijk ook of je de kleuren van je kleding kunt combineren met de kleuren van de locatie van je fotoshoot. Kies je voor een natuurlijke omgeving met veel bruintinten, dan past blauwe kleding heel mooi. Is de locatie industrieel met veel grijstinten, zorg dan zelf voor kleur in je kleding. Maar is de locatie juist heel kleurrijk, ga dan zelf niet de uitbundig met je kleding.
 8. Let op met patronen of logo’s. Te drukke patronen en grote logo’s zijn vaak storend op foto’s. Het leidt de aandacht af van jou en in kleine foto’s kan het er voor zorgen dat de foto niet herkenbaar meer is. Kies dus liever niet voor drukke/overheersende patronen
 9. Wat voor patronen geldt, geldt ook voor fijne streepjes en ruitjes. Hele fijne streepjes of ruitjes kunnen moire geven. Dat is een soort regenboog effect in de foto. Dit komt doordat een camera al die kleine lijntjes ziet, maar ze niet kan verwerken en door de licht opval kan hierdoor een soort regenboog effect komen in. Dit is niet weg te werken, dus kies liever voor een effen blouse of jas of met minder strepen.
 10. Draag geen te strak zittende kleding wanneer je naar de fotosessie komt. Striemen blijven minstens een half uur zichtbaar.
 11. Let op met teksten op kleding voor je fotoshoot. Wanneer je een t-shirt of trui aan hebt met een tekst erop, zorg dan dat dit geen tekst is waar een ander aanstoot aan kan nemen. Je wilt niet dat de eerste indruk die je bij iemand krijgt, negatief is!
 12. Neem accessoires mee. Denk hierbij aan sieraden, hoeden, sjaals, tassen, (zonne)brillen, bloemen, knuffels etc.
 13. Voor een sessie met meerdere personen is het leuk om de kleding op elkaar af te stemmen.
  Dit betekent niet dat iedereen er hetzelfde uit moet zien. Wat wel belangrijk is, is dat de kleurencombinaties en patronen bij elkaar passen.
 14. Begin de sessie met het kleding setje dat je zelf het minste vindt. Dit omdat je in het begin van de foto sessie nog moet wennen aan de fotograaf en het poseren. Gaandeweg de fotoshoot wordt je wat meer ontspannen en als je je mooiste setje voor het laatst bewaard, krijg je zo de mooiste resultaten met je mooiste kleding setje.